Inventering av spetsnate i Linköpings kommun

Spetsnate är en av de mest hotade vattenväxterna i Sverige, och under 2024 kommer vi att inventera dess förekomst i Linköpings kommun. Vi gjorde en liknande inventering för nästan 18 år sedan, vilket gör projektet ännu mer spännande.

Spetsnate finns i dagsläget främst i kulturskapade miljöer såsom dammar. Bilden till vänster visar en typisk lokal för arten. Ursprungligen kan den ha haft sin förekomst knuten till olika typer av naturligt bildade småvatten som inte längre finns kvar i landskapet på grund av mänsklig påverkan. En typ av sådan miljö är korvsjöar, vilka till stor del har försvunnit genom kanalisering av vattendrag, utfyllnad med mera. I Sverige finns den endast på få platser i naturligt bildade miljöer. Enligt Artdatabanken finns arten endast på cirka 50 lokaler i Sverige, och de flesta lokalerna är i Östergötland.

Spetsnate är en så kallad smalbladig nate-art, vilket är en speciell grupp inom släktet Potamogeton (natar på svenska). En egenskap som skiljer denna grupp från andra natar är att de är ettåriga. På hösten vissnar de ner helt och bildar övervintringsknoppar. Följande vår gror dessa knoppar och bildar en ny planta. Flera av de smalbladiga nate-arterna anses hotade, och just spetsnate klassas som rödlistad i kategorin sårbar (VU). Hoten mot arten anses enligt Artdatabanken vara igenväxning, uttorkning, dränering, muddring, utfyllnad och vattenföroreningar.

Arten påträffas sällan i sjöar, men finns bland annat i Rosenkällasjön i Linköpings kommun, vilket är en grund sjö som restaurerades för cirka 20 år sedan. Bilderna nedan visar täta bestånd av spetsnate i Rosenkällasjön, som sannolikt hyser ett av Europas största bestånd av arten.

Uppdragsgivare: Linköpings kommun